Yoko Ono, Marianne Lindberg De Geer och Esther Mahlangu ställer ut i Johannesburg i svenskt-sydafrikanskt samarbete

kl. av | Taggar: , , , ,

Utställningen och projektet Not A Single Story, ett samarbete mellan Wanås Konst i Sverige och Nirox Foundation i Sydafrika, öppnar i Johannesburg i maj. Verk av ett trettiotal internationellt verksamma konstnärer från runt om i världen ingår i utställningen – flera av verken är skapade direkt för platsen. Projektet innehåller även pedagogiska och kapacitetsbyggande delar och sträcker sig över ett år.

Den svenska skulpturparken Wanås Konst har ett långt och innerligt förhållande till Sydafrika. 2013 inledde kuratorerna Elisabeth Millqvist och Mattias Givell ett konstpedagogiskt samarbete med bland annat konstnären Hanneli Coetzee från Sydafrika med stöd av Kulturrådets och SIDAs biståndsprojekt Aktörssamverkan. Två år senare ägnades hela Wanås Konsts sommarsäsong åt Sydafrika. Utställningen Barriärer med platsspecifika verk av bland andra Mary Sibande och James Webb (aktuell just nu på Norrtälje Konsthall blev en kritiker- och publiksuccé.

Yoko Ono_Wish Trees for Wanas, 1996 2011_Wanas Konst_Photo Mattias Givell.small
Yoko Ono_Wish Trees for Wanas, 1996 2011_Wanas Konst_Photo Mattias Givell

Vad som är mindre känt är att många av de medverkande konstnärernas internationella karriärer har fått en rejäl skjuts sedan dess. Ett gott och viktigt exempel på hur nord-sydliga kultursamarbeten som äger rum på norra halvklotet ger konstnärer från syd en språngbräda in på den europeiska konstarenan. Om vi ska uppfylla målen i UNESCOs konvention om kulturell mångfald behöver vi åstadkomma betydligt fler satsningar av denna sort.

Jag har tidigare skrivit om Sydafrikas och den afrikanska kontinentens dynamiska konstlandskap. Många konstkännare säger till mig att konsthandlarnas och samlarnas fokus har flyttat från Asien till den afrikanska kontinenten, och Sydafrika är en naturlig punkt att fokusera på, med sin infrastruktur av gallerier och museer – som i något större utsträckning också nu startas, drivs och ägs av svarta gallerister, även om den skeva fördelningen kvarstår; många konstnärer är svarta och de flesta gallerister och kuratorer är vita.

Skulpturparken Wanås Konst har hållit i sina sydafrikanska kontakter, bland annat ingår de i nätverket The Long Run Initiative startat av Jochen Zeitz. Zeitz privata konstsamling utgör stommen i samlingarna som visas på nya Zeitz Mocaa, museet för modern afrikansk konst som nyligen öppnat i Kapstaden.

NIROX-0328small
NIROX

Wanås Konsts syskoninstitution på södra halvklotet är Nirox Foundation. Nirox är en förtrollad plats, och mannen med trollspöt heter Benji Liebmann.

När ett stort markområde i närheten av hans egen gård skulle säljas, såg han möjligheten att skapa en plats för konst och för människor…några förhandlingar och grannfejder senare finns nu Nirox, en ideell stiftelse, som ägnar sig åt att härbärgera uppåt 40 konstnärer inom olika discipliner (konst, litteratur, film med mera) per år i residens. Varje år presenteras en vintersäsong med verk skapade direkt för platsen och kurerad av sydafrikanska eller internationella kuratorer. Nirox har en bred verksamhet som inkluderar litteratur- och musikfestivaler, och på platsen byggs nu lokaler åt ett ledarskapsprogram för utsatta ungdomar och mycket mer. En underskön plats dit man kan komma och njuta, utvecklas och kanske fly en stund från sorger och besvär och återvända till den vanliga världen stärkt och inspirerad.

Helgen den 12-13 maj öppnar Not A Single Story, en massiv utställning med verk av stort antal konstnärer inklusive Yoko Ono, Esther Mahlangu och Marianne Lindberg de Geer, kurerad av Wanås Konsts verksamhetschefer Mattias Givell och Elisabeth Millqvist.

Esther Mahlangu_and mural_5071
Esther Mahlangu_and mural_5071
Caroline Martensson Photo Mattias Givell_small
Konstnär Caroline Martensson Photo Mattias Givell

 

“When we realize that there is never a single story about any place we regain a kind of paradise. Chimamanda Ngozi Adichie.

 

Utställningen tar avstamp i Chimamanda Ngozi Adichies föreläsning ”The Danger of a Single Story” och blir startskottet på en samverkan som sträcker sig över 2019, och kommer att inkludera en mängd pedagogiska och kapacitetsbyggande delar och kulturaktiviteter kopplade till temat – till exempel ett mentorprogram för unga konst- och kulturskribenter. Samarbetet bygger på likvärdigt partnerskap och stöttas i skrivande stund av Postkodstiftelsen, Svenska Ambassaden i Pretoria  och Svenska Institutet.

Esther Mahlangu_Portrait_Photo_Helene Smuts
Esther Mahlangu_Portrait_Photo_Helene Smuts
NOT A SINGLE STORY_Gunilla Klingberg
NOT A SINGLE STORY_konstnär Gunilla Klingberg

Detta är ett av de största, eller kanske det största, kultursamarbetet mellan Sverige och Sydafrika sedan SIDA-biståndet fasades ut med en budget på 2,6 miljoner kronor. I det ambitiösa anslaget, det globala temat och med fokus på etablerade och yngre kvinnliga konstnärer i utställningen, manifesteras en nytändning i relationerna mellan Sverige och Sydafrika. Låt denna häftiga utställning bli ett startskott för fler stora, långsiktiga och dynamiska samarbeten mellan institutioner och organisationer i Sverige och Sydafrika – som kombinerar konstnärlig spets med kunskaps- och erfarenhetsutbyten.

Själv skulle jag gärna se en litteraturfestival med nord-sydperspektiv, som alternerar mellan Sverige och Sydafrika/södra Afrika. Vilka vill vara med och skapa den?

 

Ett axplock av projekt som ambassaden initierat, samarbetar kring eller driver:

The Stockholm Forum on Gender Equality 15 – 17 april

Stories Told Yet Not Told,  Rorke’s Drift Symposium vid Konstfack i Stockholm 18/5

Seminarium på Statens Kulturråd 23 april – möt Sveriges Kulturråd i Sydafrika

Hiroshimapriset – Den sydafrikanske dramatikern Mike van Graan tar emot Hiroshimapriset vid en ceremoni under 2018 Stockholm Forum on Peace and Development Stockholm 7 maj

2018 Stockholm Forum on Peace and Development, session i huvudprogrammet: ”Capturing Hearts and Minds: New Media and Arts for Conflict Prevention” med svenska, sydafrikanska och syriska konstnärer, journalister, forskare och civilsamhällesföreträdare i samarbete med Geneva Centre for Security Policy.

Litteratursamverkan – strategiskt och konstnärligt utbyte kring bland annat poesi och spoken word, läs om en av delarna i arbetet här – tre svenska poeter på turné.

Barnkultursamverkan – strategiskt och konstnärligt utbyte kring kvalitetskonst för barn och unga. Läs om en av delarna av arbetet här – Suzanne Osten huvudtalare vid konferens med mera.

Filmsamverkan – strategiskt och konstnärligt utbyte kring film och visual storytellning med bland andra Valand, CinemAfrica, WITS Department for Film and Television, Wednesday Film Club med flera.

Vi medverkar också bland annat i EUs årliga filmfestival, i vår Nordiska Filmfestival, vid National Arts Festival med mera.

 

Följ oss i sociala medier!

FaceBook: @Embassy of Sweden in Pretoria

Twitter: @HeddaIn SA och @SwedenIn SA

Instagram: @HeddaInSouthAfrica och @swedeninsa

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *